Reishi

Reishi paddenstoelDe Reishi paddenstoel kent heel wat verschillende benamingen. In het Latijn spreekt men van Ganoderma Lucidum ("blinkende huid"), in het Chinees van Lingzhi ("bovennatuurlijke paddenstoel") en in het Nederlands wordt Reishi ook wel (Japanse) lakzwam genoemd. 'lak' duidt hierbij op het glanzende aspect van de geelbruine hoed van deze wonderbaarlijke paddenstoel.

Reishi is in essentie een schimmelsoort die zacht, kurkachtig en vlak is, met een opvallende rood gelakte, niervormige hoed. Afhankelijk van de leeftijd van het specimen, kan men witte tot bruine poriën onderaan terugvinden. Via deze poriën geeft de Reishi paddenstoel zijn sporen vrij, wat leidt tot zijn morfologische indeling onder de Polyporaceae.

Oorspronkelijk groeide Reishi enkel in China, Japan en Noord-Amerika. Heden ten dage wordt deze paddenstoel echter overal ter wereld gekweekt voor commerciële doeleinden.

Reishi is één van de meest onderzochte paddenstoelen in wetenschappelijke studies en men vindt er een grote variëteit aan inhoudsstoffen en daaraan gekoppelde werkingsmechanismen in terug.