Shiitake

ShiitakeDe shiitake paddenstoel (Lentinula edodes) is eetbaar en van nature terug te vinden in de bossen van China en Japan. Daar groeit hij op bomen zoals de tamme kastanje, beuk, eik en okkernoot.
Shiitake betekent letterlijk "paddenstoel (take) die op de pansaniaboom (shii) groeit". De hoed van de paddenstoel is licht- tot donkerbruin met een in veel gevallen licht bevlokt oppervlak en de rand is naar binnen gerold bij jonge exemplaren.

De shiitake heeft een aangename smaak en geur en wordt dan ook veel gebruikt in de Chinese en Japanse keuken. Het is na de champignon de meest gekweekte eetbare paddenstoel ter wereld en in het oosten gebeurt dit al vele eeuwen lang. De kweek in Europa gebeurt meer en meer op een substraat van water, zaagsel en stro. Zo zijn er ook in Nederland reeds enkele kwekerijen terug te vinden. Het is één van de duurste paddenstoelen die in de winkels voor levensmiddelen te verkrijgen zijn.

De traditionele Chinese geneeskunde erkent de shiitake al eeuwenlang als een opmerkelijk geneeskrachtige paddenstoel. Vaak wordt een extract van de shiitake of de volledige paddenstoel in gedroogde vorm gebruikt, waardoor de smaak als nog beter ervaren wordt. De shiitake bevat vitamine B, C, zeer veel eiwitten en geeft een boost aan het immuunsysteem. Studies op dieren brachten naast een antitumorale en antivirale werking ook een regulerende werking op het bloeddruk- en cholesterolniveau aan het licht.

De paddenstoelen Reishi, Shiitake en Cordyceps bevatten grotendeels gelijkaardige stoffen. Wat Reishi echter onderscheidt van de andere, is de aanwezigheid van triterpenoïden. Deze bevatten belangrijke bestanddelen die een grote rol spelen bij preventie, verlichting en behandeling van verscheidene aandoeningen. Deze triterpenoïden zijn in grote concentratie terug te vinden in de sporen van de Reishi paddenstoel.